© 2010 . All rights reserved.

Pinhole-kamera av en dslr systemkamera

I ett tidigare inlägg beskrev jag att det skulle vara kul att göra sig en pinhole-kamera av min digitala systemkamera. I mitt fall är det en Canon 5d som dessutom har en stor fördel som pinholekamera, nämligen att den har en fullformatssensor. Det innebär att den har en större yta än en mindre sensor att fånga upp ljus. Kameran blir dessutom mer vidvinkig än på en kamera med APS-C sensor (t ex. en Canon 550d).

1) Det första steget är att gå till den lokala kamera butiken och köpa ett kameralock med EF fattning eller motsvarande för just din kamera.

2) För att underlätta att göra ett hål i mitten som är målet i detta steg kan sandpapper eller liknande användas för att slipa bort eventuella logotyper. I mitt fall använder jag något sorts fulmärke som inte vill stoltsera med sin logga så det var inget problem för mig.
Mät ut mitten på locket och ta fram borren. Jag använder mig av 10mm metallborr men kan rekommendera en träborr istället då det är lättare att fixera på den plana ytan då träborrar har en vass spetts.
Slipa ner eventuella kanter efter borren.

3) Nästa steg är att fästa fast en aluminiumfolie-bit på baksidan av locket över hålet. I mitt första försök tänkte jag vara lat och använde då en tejpbit som tejpades rätt över aluminiumfoliet. Resultatet blev inte alls bra av någon anledning som jag är lite osäker på men har förmodligen något med tejpens oförmåga att behålla den runda formen efter nålhålet.

Resultat:

I nästa försök använde jag tejp som tejpades runt om hålet istället och resultatet var betydligt bättre.

En liten förklaring för den som undrar hur hålet ska se ut:
Idealet är ett absolut runt hål utan kanter. Detta för att ljuset ska avbildas så korrekt som möjligt. Har man en laser som fixar ett sådant jobb är det bra men en nål fungerar helt okej det med.

Ett hål på 0,25mm motsvarar ungefär f200 (bländare) och det verkar som att formatet motsvarar ca 50mm brännvidd. Ju mindre hålet är desto högre f-värde och skarpare bild blir det.

Lite matte:
N=f/D (200=50/0,25)
N= Bländarantalet
f= Avståndet mellan hålet och sensorn
D= Hålets diameter

Det betyder precis som jag nämnde innan att ju mindre hål desto högre bländare och skarpare bilder men även avståndet till sensorn är avgörande för bildens kvalitet.

Nytt försök:

Jag använde mig av ett plastlock för att ha bakom aluminiumfoliet när jag gjorde hålet med en nål, det gjorde att jag inte behövde ta i så mycket och hålet blev ganska bra (tror jag).

Resultat:

Inställning: 30 sec, iso 200 (enbart ljusjusteringar i PS)

Inställning: 1 sec, iso 800 (handhållen i dagsljus, ej justerad i PS)

Sammanfattning:
Pinhole-kameror är en kul grej att göra för den som känner att DIYnärven kallar men inte vill lägga ner en vecka av semestern för att åstadkomma något.  Med lite experimenterande behöver man enbart några timmar och vet man vad man ska göra är biffen fixad på några minuter.

Resultatet kanske inte tilltallar alla men vad gör det? Jag tycker det är en helt klart läcker teknik och jag ska definitivt försöka ta några riktigt bra plåtar under kontrollerade former. Söker man på olika fotosidor kan man hitta de mest otroliga bilder som tagits med denna teknik och det är det originella som tilltalar mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.
Required fields are marked:*

*