© 2013 . All rights reserved.

Montera foto på kapaskiva

Hej alla glada.

Tänkte göra en lite arbetsbeskrivning som visar en metod jag använder för att på ett prydligt sätt få upp fotografier på väggen. Det kan vara ett prisvärt alternativ framför t ex. vanliga ramar.

Resultatet håller galleristandard och gör sig så klart bäst på fint fotopapper. Jag använder ”Stain” eller ”Semi-gloss” (kärt barn har många namn). Matt papper kan även bli mycket snyggt men jag passar mig för helt glansigt papper.

Steg 1:
Det lim som jag använder för montering av upphängningsdetaljerna (på baksidan) är hederliga RX limmet. Det fungerar egentligen med vilket lim som helst men detta är smidigt att jobba med och ganska hållfast.

Det viktiga är spraylim! Det används för att spraya på baksidan av bilden. Använd ett lim som man kan efterjustera, det gör det lättare att montera bilden korrekt.

_MG_5083 _MG_5085

Steg 2:
Skriv ut bilden.
Vet inte vad jag ska säga här men jag har valt ett enhetligt tema med enbart svartvita bilder och samma storlek.

Det går så klart mycket bra att gå via en framkallningsfirma t ex. Crimson eller Odenlab.

_MG_5087

Steg 3:
Beskär bilderna.
En vanlig skalpell, mattkniv eller liknande duger. En linjal är ett måste och ett bra underlag att skära på. Träskärbräda fungerar bättre än plast men bäst är en skärmatta.

_MG_5090_MG_5092

Steg 4:
Kapaskivan finns i många olika varianter och olika namn t ex. cellpannå.

Det finns även olika kvalitéer och jag har inte testat så många men Kreatimas håller inte lika hög kvalité som Office depot enligt mig. Exempelvis är Kreatimas ”skum” inte svart utan mer grått.

Mina bilder är 200 x 200mm och jag valde en kant på 5mm runt om. Dvs. att kapaskivan är 210 x 210mm

_MG_5095

Steg 5:
Dags att spraya lim på baksidan av fotografiet.

För att inte förstöra så mycket runt omkring tog jag en flyttkartong och la en dagstidning i botten. För varje foto vänder man bara på ett blad så har man ett nytt färskt underlag utan limrester.

Sedan är det bara att köra enligt anvisningarna på flaskan.

_MG_5101

Steg 6:
Placera bilden så centriskt som det går från början. Använd tummarna för att försiktigt justera fotots placering på kapaskivan. När det ser bra ut drar du försiktigt med fingret liggande från centrum mot kanten.

_MG_5104 _MG_5106

Steg 7:
En tung bok kan fungera bra som press. Det behövs inte särskilt många minuter under press för fotot att sitta bra. Det tar ytterligare dagar innan det sitter permanent men det behöver inte vara under press.

_MG_5107

Steg 8:
Nu är det dags för upphängningsanordning.

Av spillbitar från kapaskivan skär jag ut en distans (den lilla, se bild) och en avlång distans som håller i tråden.

Tråden är vanlig najtråd som är tjock nog att inte flexa när man hänger upp fotografiet, men ändå lätt att hantera och böja precis som man vill med en avbitare och tummar.

Skär en skåra i varsin ände av den längre distansen.
Böj till najtråden ungefärligt och gör en liten ”knix” i båda ändar.

_MG_5109 _MG_5110

Steg 9:
Limma på samma sida som skåran är på och placera på baksidan av kapaskivan.

_MG_5111

_MG_5113

Steg 10:
Lägg under press några minuter. RX-limmet torkar ganska snabbt.

_MG_5114

Steg 11:
För att lyckas få bilden där jag vill ha den på väggen behövde jag ta fram ett referensmått på baksidan (i mitt fall 105mm in) att utgå ifrån. Därefter justera najtråden (10mm underkant av tråd, se bild) enhetligt på alla bilder så de hänger rakt och då även lätt att måtta upp för spikarna som jag hängde bilderna på. Najtråden är nu perfekt att böja till rätt läge och vikten av tavlan kommer inte att ändra det.

Vill man att tavlan ska hänga lite stabilare kan man göra tråden mer U-formad men för mig har det fungerat bra utan att bry mig om det.

_MG_5118

Steg 12:
Sista steget!
Upp på väggen och njut!

_MG_5122

 

 

 

 

 

 

2 Comments

 1. Dan

  Hej
  Tack för guiden, detta skall prövas då jag har en hel del bilder som inte kommit i ram än.
  Vad använder du för skrivare, min trotjänare sjunger på sista versen och är i tagen att anförskaffa en ny. Några tips, den ska skriva ut foton och div konst från datorn som dottern skapat ?

  MVH Dan

  • Kul att artikeln ger viss inspiration!
   Jag använder en Canon Pixma PRO 10. Läser man tester är det Epson R3000 som är bäst i klassen men jag gillade programvaran till Canon.
   Det svåra med billigare skrivare är att få till en neutral gråskala när man skriver ut svartvit. Det fungerar däremot generellt mycket bra med färgbilder på billigare skrivare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.
Required fields are marked:*

*